Gastronomske in hotelske storitve

Logo: Center za dopisno izobraževanje Univerzum - CDI Univerzum

Naziv ustanove

Center za dopisno izobraževanje Univerzum - CDI Univerzum
Lokacija
Ljubljana
Trajanje programa v besedi
Tri leta ali manj
Trajanje programa
Celoletni
Način izobraževanja
Po spletu
Področje učenja
Gostinstvo in turizem
Regija
Osrednjeslovenska
Kontakt
Damjana Osterc
damjana.osterc@cdi-univerzum.si
01 583 92 74, 01 583 92 70

Število vpisnih mest je 60.

Zakaj vpis v program GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE?
Med šolanjem udeleženec spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano, spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise. Znati mora organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo. Kuhar mora dobro razlikovati barve, vonje in okuse ter imeti spretne roke in prste. Nagnjen mora biti k redu, čistoči, osebni urejenosti, sistematičnemu delu in imeti mora smisel za estetiko. Bodoči kuharji si razvijajo tudi čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev.

Delo GASTRONOMA HOTELIRJA
Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, priprave živil in toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke jedil. Svoje delo opravlja higienično, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, izdanih obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih. Sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno opravljanje svojega dela mora spremljati strokovne novosti in jih tudi uporabljati. Ko si pri delu že nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.