Predelava mleka v večjih količinah

Logo: Biotehniški center Naklo

Naziv ustanove

Biotehniški center Naklo
Lokacija
Strahinj 99, 4202 Naklo
Trajanje programa v besedi
3 dni (15 pedag. ur)
Trajanje programa
Krajši
Način izobraževanja
V živo
Področje učenja
Narava
Regija
Gorenjska
Kontakt
Peter Ribič
tecaji@bc-naklo.si
04 277 21 20, 041 499 934

Na tečaju predelave mleka v mlečne izdelke v večjih količinah se boste seznanili s tehnološkimi postopki pri izdelavi:

Skute: toplotna obdelava mleka za skuto, cepljenje mleka za skuto, rezanje in odcejanje sirotke, embaliranje skute, priprava sadne in zeliščne skute.
Mehkega sira: priprava mleka in polnjenje mleka v sirarski kotel, zorenje mleka za mehki sir, usirjanje mleka, rezanje kolaguma, oblikovanje, obračanje, soljenje in embaliranje sira.
Poltrdega sira: priprava mleka za gaudo, priprava mleka za usirjanje, usirjanje mleka, obdelava kolaguma, oblikovanje, stiskanje, soljenje in zorenje sira.
Mozzarelle: priprava kulture, priprava mleka za mozzarello, izdelava mozzarelle, priprava slanice.
Seznanili se boste tudi s spremljanjem kislosti mleka in mlečnih izdelkov ter prejeli informacije glede ureditve prostorov za predelavo mleka in zagotavljanja higiene prostorov in osebne higiene.

Tečaj je primeren za vse, ki se želite s predelavo mleka resneje ukvarjati in izdelovati zahtevnejše mlečne izdelke v večjih količinah. Predlagamo, da pred obiskom tega tečaja obiščete tečaj Predelava mleka v mlečne izdelke 1. Tečaj je primeren za vse, ki si želite pridobiti NPK Predelovalec/ka mleka na tradicionalen način, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK.