Predelava sadja v sok, kis in žganje

Logo: Biotehniški center Naklo

Naziv ustanove

Biotehniški center Naklo
Lokacija
Strahinj 99, 4202 Naklo
Trajanje programa v besedi
2 dni (10 pedag. ur)
Trajanje programa
Krajši
Način izobraževanja
V živo
Področje učenja
Narava
Regija
Gorenjska
Kontakt
Peter Ribič
tecaji@bc-naklo.si
04 277 21 20, 041 499 934

Na tečaju se boste naučili, kako lahko sami doma predelate sadje v sok, mošt, kis in žganje.
Prvi dan se boste seznanili s postopkom izdelave bistrega in motnega sadnega soka, pranjem, mletjem in stiskanjem sadja ter pripravo in dodajanjem bistrilnih sredstev. spoznali boste postopek izdelave sadnega vina in kisa ter se naučili osnov žganjekuhe (pranje, mletje sadjam uravnavanje pH vrednosti drozge, vodenje alkoholnega vrenja, destilacija in fermentacija drozge.
Drugi dan se boste posvetili filtraciji, pasterizaciji, polnjenju, hlajenju soka ter etiketiranju in označevanju izdelkov. Naučili se boste voditi ocetno-kislinsko fermentacijo in določali sladkor, alkohol in ocetno kislino za kis. Destilirali boste surovo žganje in ločevali destilat na 1., 2. in 3. tok. Žganje boste zorili in redčili.