Naziv ustanove
masa.sedar@sutzo.si
01 433 20 90
1. sklop: Pridelovanje, priprava in uporaba naravnih zelišč
Mentorica: Barbara Podlogar univ. dipl. inž. agronomije
Vsebinski sklopi: Zgodovina zeliščnih vrtov. Zeliščni vrt danes. Zelišča v naravi. Nabiranje in shranjevanje zelišč. Uporaba zelišč. Zelišča od A-Ž.
2. sklop: Izdelava naravnih izdelkov za osebno nego, nego bivalnih prostorov ter ličnih daril
Mentorica: Špela Fortuna, univ. dipl. ing. kemije
Poudarek bo na preprosto, naravno, domače:
- preprosto: čim enostavneje in s čim manj sestavin,
- naravno: kar naberemo na travniku, v gozdu ali vrtu,
- domače: naredimo sami.
Vsebinski sklopi:
- Naravne odličnosti zelišč in drugih sestavin (prepoznavanje, nabiranje, sušenje zelišč in začimb ter priprava maceratov in tinktur za nadaljnjo uporabo).
- Negujmo telo naravno.
- Priprava in uporaba domače kozmetike (pilingi, čistilne kreme, losjoni maske, kopeli, kopalne soli, balzami za ustnice, lip glosi, pripravki za čiščenje zob, mila, parfumi …).
- Razkužila za roke in prostor (razpršila za dezinfekcijo rok in zraka ter razkužilna sredstva za čiščenje površin, osveževalci zraka, repelenti …
- Naravna/domača čistila z uporabo kisa, soli, sode bikarbone in eteričnih olj (univerzalno čistilo, čistila za okna, za kuhinjo, za kopalnico, za talne površine, preproge, pohištvo, madeže, pralni prašek za perilo, mehčalec za perilo …).
- Milo (tisoč načinov uporabe v kuhinji, domu, za zdravje in lepoto).
- Aromaterapija (spoznavanje eteričnih olj in varne uporabe! le-teh, uporaba za osvežitev prostora, za razkuževanje, ob prehladu, za sprostitev, aromakozmetika …).
- Servietna tehnika – izdelovanje različne embalaže – darilni del – (vrečke za sivko, škatlice za narejene izdelke), praznične sveče, uporabne mape, kazalke za knjige, voščilnice …
3. sklop: Prehrana za zdrav življenjski slog
Mentorici: Urška Šetina in Kristina Matić, obe mag. inž. prehrane
Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta pomembna v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa v poznejših letih, saj se z leti spreminja sestava telesa, metabolizem, presnova itd., zato je zdrava in uravnotežena prehrana bistven dejavnik za ohranjanje vitalnosti in samostojnosti v tretjem življenjskem obdobju.
Vsebinski sklopi:
Kako sestaviti zdrav obrok iz naravnih sestavin?
Energijske potrebe in potrebe po hranilih v poznejših letih.
Prehrana bolnikov s kroničnimi boleznimi.